VVD-kiezers voelen zich bedrogen

Een meerderheid van de VVD-kiezers vindt dat de eigen partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim drieduizend ondervraagden. Na het uitbreken van commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie vindt 56 procent dat de VVD haar kiezers heeft bedrogen.

Van de VVD-kiezers is 55 procent tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. 72 procent van hen hoopt dat de Eerste Kamer het voorstel wegstemt. 69 procent vindt het onverstandig dat de VVD met het voorstel heeft ingestemd. Voor tweederde van de Nederlanders is het voorstel over de nieuwe zorgpremie onduidelijk. Zij zeggen niet te weten wat dit voor hen gaat betekenen.

Over de toekomst van het nieuwe kabinet blijken de VVD-kiezers minder gunstig gestemd dan dinsdag, toen de voorstellen uit het nieuwe regeerakkoord nog maar net gepresenteerd waren. In de peiling van donderdag verwacht ruim een derde van de VVD-achterban dat de nieuwe regering de rit uitzit. Dat was dinsdag nog ruim twee derde.

Het voorstel over de onafhankelijke zorgpremie lijkt beoogd premier Mark Rutte (VVD) evenmin goed te doen. Met 56 procent vindt meer dan de helft van alle ondervraagden dat Rutte te makkelijk de overstap heeft gemaakt van de ene naar de andere kant. Ook ruim de helft van de VVD-kiezers vindt dat. Van de VVD-stemmers vindt verder 42 procent niet goed te weten waar Rutte zelf nu echt voor staat. Bijna de helft van hen geeft aan dat hij te veel heeft weggeven om premier te blijven.

Binnen de partij is grote onrust ontstaan over het voorstel van de onafhankelijke zorgpremie. VVD-prominenten als Hans Wiegel en Frits Bolkestein en de jongerenafdeling JOVD uitten kritiek op de nieuwe zorgpremie. Op de website van de partij regent het sinds woensdag klachten.

VVD en PvdA lieten maandag weten van plan te zijn de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen. Volgens berekeningen gaan de premies variëren van twintig euro per maand voor minimuminkomens tot 482 euro per maand voor mensen met een inkomen vanaf twee keer modaal. De zorgtoeslag wordt afgeschaft.


VVD-kiezers voelen zich bedrogen (Foto: Novum)