Schultz eist snelle trein Den Haag-Brussel

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) eist dat er minimaal acht keer per dag een snelle treinverbinding is tussen Den Haag en Brussel. Een conceptvoorstel van de Nederlandse en Belgische exploitanten van de hogesnelheidslijn waarin die verbinding ontbreekt, heeft Schultz dinsdag afgekeurd.

Het conceptvoorstel voor samenwerking tussen het Belgische spoorbedrijf NMBS en Nederlandse High Speed Alliance (HSA) wijkt af van eerder gemaakte afspraken met België uit 2009. Daarin waren de ritten van Den Haag via Breda naar Brussel wel opgenomen. De zestien ritten per dag tussen Amsterdam en Brussel en de tien tussen Amsterdam en Parijs waarover eerder afspraken werden gemaakt, staan wel in het voorstel.

Daarnaast staat in het voorstel dat de NMBS wil dat Nederland financieel bijspringt om de verbindingen te realiseren. Schultz schrijft in een brief aan de Tweede Kamer daar 'niet welwillend tegenover te staan'.

In brieven aan de HSA en NMBS heeft de minister laten weten dat het voorstel moet worden aangepast. Wanneer dit is gebeurd zal Schultz de Kamer opnieuw inlichten, meldt zij dinsdag.