Intouchables naar Oscars voor Frankrijk

De bioscoophit Intouchables wordt Franse inzending voor de Oscars. Dat maakte het Centre National de Cinéma dinsdag bekend. De komische film van Olivier Nakache neemt het onder meer op tegen de Nederlandse inzending Kauwboy in de categorie niet-Engelstalige film.

Intouchables gaat over een blanke verlamde man die een donkere thuishulp aanneemt. De rijke gehandicapte en zijn ongepolijste hulp krijgen een bijzondere band. De komische film was een kassucces in Frankrijk en België en wist ook veel Nederlandse bioscoopbezoekers te trekken. Meer dan een miljoen Nederlanders zagen de Franse film.

Vorig jaar stuurde Frankrijk de film La Guerre est Déclarée in maar die film werd niet geselecteerd voor een Oscarnominatie. De Franse, stomme film The Artist won vijf Oscars, voor onder meer beste film, beste regie en beste acteur. Frankrijk won met Indochine in 1992 voor het laatst een Oscar voor niet-Engelstalige film.

In totaal worden vijf films genomineerd voor de Oscar. Of Intouchables en Kauwboy bij de gelukkigen zitten, wordt op 15 januari bekendgemaakt. De gouden beeldjes worden op 24 februari uitgereikt.

intouchables poster