Zorgmedewerkers vinden werkdruk te hoog

Zes op de tien medewerkers in de zorg maakt zich zorgen of zij hun werk nog wel kunnen volhouden. De werkdruk is zo hoog dat doorwerken voor sommigen bijna onmogelijk is. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Abvakabo FNV.

De vakbond ondervroeg 1500 mensen die werken in ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Van hen vindt 37 procent hun werk mentaal zwaar door een te hoge werkdruk. Ook het emotionele contact met cliënten of patiënten wordt vaak genoemd als oorzaak, veelal door medewerkers die jonger zijn dan 35 jaar.

Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en in verzorgingshuizen wordt het werk mentaal te zwaar gevonden. Daarnaast zegt nog eens 27 procent van de ondervraagden dat het werk in de zorg ook fysiek te zwaar is door nachtdiensten en bijvoorbeeld het optillen van patiënten.

Volgens Abvakabo FNV maken te weinig zorgmedewerkers gebruik van het levensfasebudget. Hierdoor hebben werknemers elk jaar recht op een aantal uren dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. Daardoor moeten ze langer op een gezonde manier door kunnen werken. Volgens de bond vinden veel mensen die regeling te ingewikkeld.