Huizen van tieners VS bewaakt na pestvideo

Vier prepuberale Amerikaanse tieners hebben een golf van dreigmailtjes over zich heen gekregen nadat een filmpje van hun onbeschofte gedrag tegen een 68-jarige oppasoma in de schoolbus zijn weg naar het internet had gevonden.

De politie in het stadje Greece, bij Rochester in de staat New York, reed donderdag extra rondjes rond de woningen van de vier kinderen, van wie de namen via internet bekend zijn geworden. Politiechef Steve Chatterton waarschuwde tegen eigenrichting. "Een bedreiging om een bedreiging maakt de situatie er niet beter op", zei hij op een persconferentie.

De scheldpartij van de vier jongens tegen busbegeleidster Karen Klein werd maandag opgenomen door een leerling van de Athene Middle School en op YouTube gezet. In het tien minuten durende filmpje is te zien en te horen hoe Klein haar best doet om de stortvloed aan vloeken, beledigingen en regelrechte bedreigingen niet te horen. "Jij hebt geen gezin omdat ze zich allemaal van kant hebben gemaakt omdat ze niet bij je in de buurt zijn", zei een van de kinderen tegen de vrouw, van wie de oudste zoon tien jaar geleden zelfmoord pleegde.

Pest-expert Stephen Birchak merkt op dat kinderen opgroeien in een wereld van harde politieke debatten en televisieshows waarin het afbranden van andere mensen entertainment is. Tegelijkertijd is het filmen van mensen in vernederende situaties en het openbaar maken van zulke beelden onder jongeren al te normaal geworden. "Kinderen groeien op met het idee 'oké, dit is hoe je medemensen behandelt en het is oké om dit te doen", zei Birchak.

Volgens de politie wil Klein geen aangifte doen, deels omdat de jongens al zo'n storm van kritiek over zich heen hebben gekregen. De politie zegt dat de jongens spijt hebben, maar donderdagmiddag hadden ze nog geen excuses aangeboden.

In het NBC-programma Today zei Klein, die acht kleinkinderen heeft, dat het haar 'veel wilskracht' had gekost om zich in te houden. Ze zei versteld te staan van de steunbetuigingen.

Via een crowdfundingsite werd een campagne gestart om voor Klein geld in te zamelen, zodat ze op een welverdiende vakantie kon gaan. Het streefbedrag was vijfduizend dollar, maar vrijdagochtend stond de teller al op 443.057 dollar, bijna 350.000 euro. Meer dan twintigduizend mensen hadden een gift gedaan.