[Groep A] Uitslag Polen - Griekenland

De openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. In een tot de nok toe gevuld nationaal stadion in Warschau zagen vijfhonderd Grieken en tienduizenden Polen hoe hun nationale teams beide één punt vergaarden in Poule A.

OpeningsceremonieBeeld uit de openingsceremonie met de mascottes van het toernooi (Foto: Pro Shots)

Na een massale openingsceremonie vol franje en indrukwekkende choreografie werd de op papier weinig veelbelovende wedstrijd begonnen. De druk werd meteen opgevoerd door de Polen, die zich gesteund zagen door een groot deel van het stadion in hun hoofdstad. Al in de vierde minuut kreeg Lewandowski een dot van een kans, maar de topspits van Dortmund schoot tegen een Griekse verdediger op.

De druk bleef echter komen van de Polen, en na enkele schoten van afstand mocht Lewandowski toch aantekenen voor de openingstreffer. In de zeventiende minuut kopte hij raak na een keurige voorzet van Blaszczykowski, waardoor het op twee na snelste doelpunt in een openingswedstrijd op een EK een feit was.

Het tegendoelpunt maande de Grieken echter niet aan om aanvallender te gaan spelen, want de Polen bleven het heft stevig in handen houden. Vooral de Griekse linksback, Holebas, moest het ontgelden en werd van alle kanten onder de voet gelopen. Tot echt grote kansen leidde dit echter niet. In de 38e minuut was Polen wel dichtbij een tweede doelpunt, maar het schot van Perquis eindigde aan de verkeerde kant van de paal.

Schot PerquisEen schot van Rybus gaat naast. (Foto: Pro Shots)

De wedstrijd leek zonder al teveel bijzonderheden richting rust te gaan, maar de Spaanse scheidsrechter viel in negatieve zin op door de Griekse centrale verdediger Papastathopoulos voor een licht vergrijp een tweede gele kaart te geven, waardoor de Grieken met tien man verder moesten.

Een minuut later beroerde een Poolse verdediger in het eigen strafschopgebied de bal met de hand, waar de Grieken een penalty inzagen en daar ook opzichtig voor appeleerden. In plaats van de strafschop toe te kennen, gaf Caballo echter een gele kaart aan de Griekse Holebas wegens zeuren.

Zo moesten de Grieken met een nare bijsmaak de rust in. Doordat ze een centrale verdediger misten moest een aanvaller het veld ruimen, en mocht Salpingidis inrukken. Dat leek een gouden wissel, want bij de eerste de beste aanval kon de oudgediende profiteren. Na een mislukte voorzet en geklungel van de Poolse doelman Szczesny lag de bal stil in het doelgebied en kon de speler van PAOK Saloniki de bal zonder twijfel hard binnenschieten; 1-1.

Dat doelpunt kwam als een donderslag bij heldere hemel en beide ploegen leken niet echt zeker hoe verder te spelen. De Polen bewogen maar weinig en Griekenland leek een gelijkspel met tien man het hoogst haalbare te vinden.

In de 69e minuut speelde Salpingidis opnieuw een hoofdrol in de wedstrijd. De aanvaller was doorgebroken en werd gevloerd door keeper Szczesny. Die kon meteen met rood vertrekken, en aan de Grieken werd een penalty toegewezen. PSV'er Tytón kwam voor de Polen het veld in om te proberen de strafschop te keren, en hij slaagde daar uitstekend in. De bal van Karagounis was slecht ingeschoten en de Pool zat in de goede hoek, waardoor het 1-1 bleef.

Beide teams hadden weer evenveel spelers, maar anders dan in de eerste helft was dit keer de Poolse defensie aan het kwakkelen. In de 74e minuut leek Salpingidis te scoren, maar de assistgevende Fortounis werd laat afgevlagd voor buitenspel.

Met nog een kwartier te spelen zetten beide ploegen niet echt aan. In de laatste minuten van de wedstrijd begaven de Polen zich nog wel wat richting het vijandelijk strafschopgebied, maar ze kwamen niet tot kansen, en uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een schamel punt.

Polen

1 - 1

Griekenland

17' Lewandowski    50' Salpingidis

Gele kaart:  Papastathopoulos, Holebas, Karagounis (Griekenland)
 Rode kaart: Szczesny (69) (Polen), Papastathopoulos (44/2xg) (Griekenland)

Stadion: Narodowy Stadion, Warschau
Toeschouwers: 58.500
Arbiter: Carlos Verlasco Caballo
Bijzonderheden: Karagounis mist penalty/69