'Polen en Oekra´ners zijn racistisch'

Sol Campbell, oud-aanvoerder van Engeland, waarschuwt voetbalfans om niet naar het EK voetbal te gaan, als ze niet blootgesteld willen worden aan 'diepgeworteld racisme' in de gastlanden. Volgens de BBC is de Hitlergroet niet ongebruikelijk bij lokale voetbalfans.

"Blijf thuis, kijk de wedstrijden op tv. Gewoon geen risco nemen", stelt Campbell in het BBC-programma Panorama. Journalisten van dat programma zijn in beide landen geweest en hebben de Hitlergroet veelvuldig geobserveerd, evenals apengeroep tegen zwarte voetballers, antisemitisme en geweld tegen Aziaten. Volgens de UEFA is het toernooi een uitgelezen kans voor de landen om af te rekenen met 'sociale problemen zoals racisme.'

Campbell is het oneens met de Europese voetbalbond, en stelt dat het hem duidelijk is geworden dat de landen niet klaar waren voor de toekenning van het toernooi. "Ze hadden eerst vast moeten stellen dat de problemen waren opgelost", vindt hij. De UEFA meent echter dat wat de BBC heeft gefilmd, lokale wedstrijden zijn die niet representatief zijn. In het programma gaven voetbalfans nochtans te kennen met Hitler te dwepen omdat die 'joden en zwarten haatte'.

De lokale politie vindt evenwel dat de massale Hitlergroeten vanaf de tribunes niet serieus genomen moeten worden. Fans zouden zo slechts naar de tegenstander wijzen. Aziatische studenten in het publiek bij een wedstrijd in Oekraïne kregen echter klappen, van mensen die voor hetzelfde team waren.

Eerder lieten familieleden van Engelse voetballers al weten niet naar het EK te gaan vanwege angst voor racistische aanvallen, na waarschuwingen van mensenrechten-organisaties. Nederlanders lijken zich tot dusver niet ongerust te maken.


BBC Panorama - Oekraïnse voetbalhooligans vallen Aziaten aan