FOK! interviewt scheids-icoon Collina

Op 2 mei verscheen in het Voetbal-forum een topic over Pierluigi Collina. Wij waren benieuwd welke vraag je zou stellen als FOK! de mogelijkheid had om deze voormalig topscheidsrechter te interviewen.

Zo wilde Nober weten wat Collina lekkerder vindt; Spaghetti of macaroni? Dr.Mikey wil graag weten of hij begrip had voor de actie van Zinedine Zindane tijdens de finale van het WK voetbal in 2008 tegen Italië en GGMM is nieuwsgierig hoe Italiaan de afscheidswedstrijd van Marco van Basten had ervaren.

Deze vragen zouden zomaar aan Collina voorgelegd kunnen worden, want FOK! heeft een unieke kans gekregen om deze oud-scheidsrechter het hemd van zijn lijf te vragen. Op uitnodiging van Snickers verblijft de kale Italiaan namelijk in ons land en heeft vrijdagochtend 4 mei tijd vrijgemaakt om vragen van FOK! te beantwoorden.

In de afgelopen dagen hebben we alle vragen verzameld en bekeken. Aan de hand daarvan hebben we een selectie gemaakt, welke vragen gesteld zullen worden. Uiteraard verklappen we niet welke vragen geselecteerd zijn. Hiervoor zal je FOK! dus goed in de gaten moeten houden, want het interview verschijnt in de loop van volgende week.


Pierluigi Collina (Foto: Pro Shots)

Wie is Pierluigi Collina ook alweer?

Voor de mensen die nog niet weten wie Collina is; hij is voormalig scheidsrechter en werd in zijn tijd als één van de beste arbiters ter wereld gezien. Het laatste grote optreden van de Italiaan was in 2004 tijdens het EK voetbal. In dat jaar werd hij namelijk 45 jaar; de maximum leeftijd voor een arbiter.

De Italiaanse voetbalbond (FICG) weigerde echter al afscheid van Collina te nemen en besloot hem nog een jaar in de Serie A te laten fluiten. Dit duurde echter niet lang, aangezien de Italiaan er op 29 augustus 2005 helemaal mee stopte. De aanleiding voor dit besluit was zijn overplaatsing naar de Serie B. De FICG nam deze maatregel, omdat Collina in zee was gegaan met Opel, dat tevens als hoofdsponsor van AC Milan fungeert.

In zijn actieve carrière als scheidsrechter werd Collina door de International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) zes keer uitgeroepen tot beste scheidsrechter ter wereld.


Pierluigi Collina op het WK van 2002