Plannen voor samenwerking havens

De havens van Rotterdam, Antwerpen en Zeeland moeten beter gaan samenwerken. Op die manier kunnen milieuconflicten in de Zeeuwse delta worden voorkomen. Dat zegt PvdA-prominent Ed d'Hondt zaterdag in Trouw.

D'Hondt ontwikkelde een plan waarin de havens elkaar niet langer beconcurreren maar samen de strijd aan gaan met havens in het Verre Oosten. De havens kunnen volgens hem wel zelfstandig blijven en onderling wedijveren maar daarnaast moeten ze gebruik maken van een standaard.

In het plan voor de zogenoemde 'Rantzee', een samenvoeging van de eerste letters van de betrokken havens, staat onder meer dat er een douanesysteem moet komen en een sluitend detectiesysteem dat ongewenste lading opspoort.

Een onafhankelijke beheerder krijgt toegang tot de gegevens over ladingen en reders. Ook kan dan de vracht eventueel herverdeeld worden. Schepen met grote diepgang kunnen buitengaats blijven, waardoor een verdere verdieping van de Westerschelde niet nodig is.

Betrokken bestuurders in Nederland en België hebben in eerste instantie positief gereageerd. Door de discussie over de ontpoldering van de Hedwigepolder hebben zij echter niets meer laten horen, zegt d'Hondt.