'Ajax-fan Willem-Alexander weigerde foto met Feyenoord-shirt'

Gisteren was de Feyenoord-selectie te gast bij de Bernhardkazerne in Amersfoort. De ploeg van Ronald Koeman kreeg daar van Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, zelf groot fan van Feyenoord, uitleg over leiderschap en teamvorming. Vervolgens werd een hindernisbaan bedwongen. Ook onthulde De Kruif een opmerkelijke gebeurtenis.

De Kruif verbleef tussen november 2008 en november 2009 in Afghanistan. In zijn kantoor hing hij een shirt van zijn favoriete ploeg. Zijn hoge gasten dienden na afloop van een ontmoeting met De Kruif in Afghanistan met het Feyenoord-tricot op de foto te gaan.

Zo gingen NAVO-topman Rasmussen, de Amerikaanse vice-president Biden en voormalig minister-president Balkenende in het verleden op de foto met het shirt. Kroonprins Willem-Alexander weigerde echter. In het boek Wij houden van die club licht De Kruif het verhaal toe: "Hij zei: "daar ga ik niet bij zitten, want ik hou van goed voetbal en ben dus meer een Ajax-fan".

Toen antwoordde De Kruif: "Koninklijke Hoogheid, u begrijpt er niets van'. Ik bedoelde er mee te zeggen dat Feyenoord en goed voetbal zaken zijn die je niet met elkaar moet verbinden. Je bent Feyenoord-fan, hoe ze ook spelen."