Moordzaak Nienke moet opnieuw

De zaak tegen Kees B., die veroordeeld werd tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens onder meer de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss, moet in zijn geheel worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. In de zaak zijn namelijk feiten aan het licht gekomen, die een geheel nieuwe wending eraan geven.

Wanneer de feiten eerder aan het licht waren gekomen, dan was Kees B. op vrije voeten gesteld. De beslissing van de Hoge Raad heeft de tevredenheid van zowel het Openbaar Ministerie als B. en zijn advocaten. In Amsterdam zal het nieuwe proces plaatsvinden. B. werd in 2002 in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag.

De nieuwe feiten waren een bekentenis van een nieuwe verdachte en DNA-bewijs. Op het lichaam van Nienke gevonden DNA-sporen bleken op deze verdachte, W.H., ter herleiden.

Kees B. kan niet zomaar op vrije voeten worden gesteld omdat hij ook in hoger beroep werd veroordeeld tot 18 jaar en TBS. Een verzoek om cassatie werd in april 2003 door de Hoge Raad verworpen, zodat het vonnis onherroepelijk werd.
_
Zie ook: Bizarre wending moordzaak Nienke Kleiss

Andere berichten die eerder op FOK! verschenen hierover:
Verdachte van moord op Nienke ontkent
Moordenaar Nienke pleegde nog een moord?
17 jaar geëist tegen verdachte moord Nienke