Whiskyles voor barpersoneel

De Schotse organisatie The Whisky Ambassador is van plan om barpersoneel in Schotland whiskylessen te geven. Mede-oprichter Victor Brierley wil ervoor zorgen dat Schotse horecamedewerkers meer kennis hebben over hun nationale drank.

Met de whiskylessen hoopt Brierley te bewerkstelligen dat barpersoneel een beter advies kan geven over de ruim 2.500 Schotse whisky's die op de markt zijn. Afhankelijk van de kennis van het personeel kan een horecagelegenheid één, twee of drie sterren krijgen, een systeem dat vergelijkbaar is met de Michelinsterren voor restaurants.

"Er zijn zeer goede whiskybars met kundig personeel, maar op veel plaatsen weet het barpersoneel helemaal niet waar het over praat," aldus Brierley. "Zaken hebben sommeliers in dienst die werkelijk alles over wijn weten, maar als het over whisky gaat, onze nationale drank, staan ze met de mond vol tanden."

"Horecamedewerkers zouden hun gasten moeten kunnen voorlichten over de diversiteit van whisky," vertelt Brierley. "Men zou kundig en vol zelfvertrouwen moeten zijn, om mensen aan te moedigen om eens een malt te proberen, ook als deze wat duurder is dan een blend, om zo het beste dat whisky te bieden heeft te ervaren. Wij willen niet dat mensen meer whisky gaan drinken, maar dat ze betere whisky's gaan drinken." Volgens Brierley is whisky namelijk de 'Rolls Royce' onder de sterke dranken, die niet ondergewaardeerd zou mogen worden.