Meer bevoegdheden gemeente tegen uitkeringsfraude

Uitkeringsfraudeurs kunnen vanaf volgend jaar sneller worden ontmaskerd. Gemeenten krijgen de bevoegdheid om gegevens uit het Kadaster in te zien en kunnen voortaan natrekken of iemand studiefinanciering ontvangt. De pakkans moet zo worden vergroot, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag.

Gemeenten hebben volgens staatssecretaris Paul de Krom (VVD) een belangrijke taak om bijstandsfraude op te sporen en regelmatig te controleren of iemand terecht een uitkering ontvangt. Door het koppelen van bestanden van diverse instanties moeten sjoemelende uitkeringsgerechtigden sneller worden opgespoord.

"Het Rijk wil gemeenten daarbij zo goed mogelijk ondersteunen en onnodige belemmeringen uit de weg ruimen", zegt De Krom. Hij heeft daarnaast afspraken gemaakt met de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstituut UWV. Die krijgen binnenkort de mogelijkheid om waterstanden en elektriciteitsverbruik op te vragen bij nutsbedrijven.

Ook de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en andere toezichthouders en bestuursorganen moeten binnenkort meer gegevens uitwisselen. Dat gebeurt onder toezicht van het College Bescherming Persoonsgegevens.