VS en Australië versterken militair bondgenootschap

De Australische premier Julia Gillard en de Amerikaanse president Barack Obama zijn overeengekomen het militaire bondgenootschap tussen beide landen te verstevigen. Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens een bezoek van Obama aan Australië.

De Verenigde Staten willen hun militaire aanwezigheid in Australië en daarmee de regio vergroten. Het land wil onder meer gezamenlijke militaire oefeningen uitvoeren. Halverwege 2012 moeten er onder de overeenkomst tot 250 Amerikaanse militairen bijgekomen zijn. De totale Amerikaanse troepenmacht in Australië komt daarmee op 2500 militairen.

Het lijkt een poging om de invloed van China terug te dringen. China beschouwt uitgestrekte delen van de Grote Oceaan als zijn eigendommen terwijl de VS die als internationale wateren beschouwen. De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zei dat het doel is om te tonen dat de VS en Australië één front vormen.

De toenemende invloed van China is maar één reden voor de uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Australië, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangende binnenlandse veiligheidsadviseur van de VS. Ook willen de VS sneller kunnen reageren op natuurrampen in de regio, zoals de verwoestende aardbeving en tsunami eerder dit jaar in Japan. Daarnaast spelen de strijd tegen terrorisme en piraterij een belangrijke rol.

Een grotere Amerikaanse aanwezigheid zou de VS helpen 'onze belangen en onze bondgenoten te beschermen', aldus Rhodes. Ook geeft het de VS de kans 'zijn cruciale rol te spelen als anker van stabiliteit en veiligheid in de regio'.