'Turkse jongeren willen weer rellen'

Turkse jongeren zijn van plan woensdag om 17.00 uur weer op het Museumplein in Amsterdam bijeen te komen en te gaan rellen tegen Koerden. De politie is op de hoogte gebracht en neemt maatregelen, meldt dagblad Spits dinsdag. Een politiewoordvoerder kon dit niet direct bevestigen.

Na een Turkse demonstratie zondag bestormden tachtig jongeren een Koerdisch centrum aan de Sloterkade. De politie stelde maandag dat dit niets met de demonstratie had te maken. De jongeren waren zelfs bij de demonstratie weggestuurd. "Het had ook kunnen gebeuren zonder dat er een demonstratie was", zei een woordvoerder.

Omdat de actie niet was voorzien, waren er slechts twintig agenten aanwezig. Die konden de jongeren niet tegenhouden. Ze gooiden ramen in en het kwam tot vechtpartijen tussen Turken en Koerden. Er vielen verschillende gewonden. Vijf agenten liepen onder meer schaafwonden en kneuzingen op. Er werden vijf verdachten opgepakt.

Al zondag gingen geruchten dat Koerden uit het hele land naar Amsterdam zouden komen voor een wraakactie. De politie liet maandag weten daarom nauw contact te houden met andere korpsen en sociale media, zoals Twitter en Facebook, in de gaten te houden.

Het aangevallen Koerdisch centrum liet maandag weten een onderzoek te eisen naar het optreden van de politie. Die zou niets hebben gedaan om de aanval te voorkomen en te laat hebben ingegrepen. Omdat in Europa al meer Koerdische instanties zouden zijn aangevallen, had de politie het centrum volgens de Koerden beter moeten beschermen.

Ook zou de politie de mensen in het centrum hebben behandeld als aanvallers door met pepperspray naar binnen te stormen. Er zouden alleen Koerden en geen Turkse relschoppers zijn opgepakt.