Geen medaille en Spelen voor Van Gelder na val

Yuri van Gelder is er bij het WK turnen in Tokyo niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De ringenspecialist draaide een prima oefening, maar kwam bij de afsprong ten val.

Met een score van 14,666 liep Van Gelder het podium mis. Hij had in Japan een medaille moeten pakken om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Zonder de val, die een vol punt aftrek betekende, zou Van Gelder het zilver hebben gepakt. Hij eindigde nu als vijfde. Omdat de Waalwijker geen meerkamper is, krijgt hij ook geen kans om zich via het olympisch kwalificatietoernooi alsnog voor de Spelen te plaatsen.

De Chinees Yibeng Cheng prolongeerde met een score van 15,800 zijn wereldtitel. Arthur Nabarrete Zanetti uit Brazilië (15,600) en de Japanner Koji Yamamuro (15,500) pakten zilver en brons.

Van Gelder wist dat hij met de keuze voor een lastige afsprong veel risico nam. "Misschien had ik toch op safe moeten spelen", vertelde hij voor de camera van de NOS. "Ik stond eigenlijk in een onmogelijke positie en daardoor werd het heel lastig. Toch sta ik nog steeds achter de keuze die ik samen met mijn trainer heb gemaakt."

Een uitspraak van het CAS dat sporters die een dopingschorsing hebben uitgezeten toch naar de Spelen mogen, had Van Gelder onlangs juist weer nieuw perspectief geboden. "De deur stond weer open en ik wilde mijn kans grijpen", baalde hij. "Ik heb hier zo lang naar toegeleefd. Dit is echt ongelooflijk zuur."