Dodental aardbeving India stijgt naar 106

Het dodental als gevolg van de aardbeving die zondag het noordoosten van India en China en Nepal trof is opgelopen tot 106. Reddingswerkers wisten donderdag eindelijk een aantal afgelegen dorpen in het noordoosten van India te bereiken. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt.

De hulpverlening werd ernstig gehinderd door zware regenval. Helikopters moesten aan de grond blijven en wegen waren niet begaanbaar, omdat ze bedolven waren door modderstromen. Donderdag trok de regen weg en konden helikopters opstijgen en naar het getroffen gebied vliegen. Andere reddingswerkers proberen met zware graafmachines en dynamiet de wegen weer vrij te maken. De verwachting is dat de wegen vrijdag weer vrij zijn.

Het Indiase leger heeft zeventig buitenlandse toeristen geëvacueerd uit het rampgebied, aldus tv-zender TimesNow. De ruim tweehonderd kloosters en de spectaculaire uitzichten in het Himalayagebergte trekken jaarlijks rond de twintigduizend toeristen.

Negen dorpjes, die door de aardbeving zonder stroom zitten, zijn afgesloten van de rest van de wereld, maar vliegtuigen hebben rijst en andere voorraden boven de plaatsjes gedropt.

Naar schatting heeft de beving voor rond de 16 miljard euro schade aangericht.


Dodental aardbeving India stijgt naar 106 (Foto: Novum)