'Europroblemen kunnen hard aankomen'

Als de problemen in de eurolanden aanhouden kan dat Nederland hard raken. De aandelenkoersen dalen dan met 40 procent en de huizenprijzen met 20 procent. Het aantal woningverkopen daalt in zo'n geval met 40 procent. Dat is de inschatting van een schokproef die minister van Financiën Jan Kees De Jager (CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de risico-analyse, die is gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer, komen drie simulaties aan bod. Een scenario is de al genoemde aanhoudende Europese schuldencrisis. De andere is dat de problemen bij de banken zoals in 2008 en 2009 terugkeren en in de laatste variant wordt bekeken wat er gebeurt als de dollar onderuit gaat door onzekerheid over de Amerikaanse schulden.

Bij het terugkeren van de crisis dalen de aandelenkoersen volgens de schokproef met 40 procent en de huizenprijzen met 10 procent. Het aantal woningverkopen zou dan met een kwart dalen. Als de dollar onderuit gaat, zouden de aandelenkoersen halveren. De energieprijs zou dan met ruim een derde dalen. Een effect op de huizenprijzen wordt niet genoemd.

De onderzoekers benadrukken dat zij niet verwachten dat dit allemaal gebeurt, maar dat is bekeken hoe het Nederland raakt áls er sprake is van zulke 'forse financieel-economische schokken'.

In vergelijking met veel andere landen staat Nederland er volgens de schokproef goed voor. Dat zou mede komen door de goede uitgangspositie aan de vooravond van de crisis. Wel is Nederland als handelsland sterk afhankelijk van het buitenland, waardoor het volgens de onderzoekers kwetsbaar is voor schokken.

De schuld zou bij een grote schok beneden het niveau van veel andere rijke landen blijven door de betere uitgangspositie van Nederland. Omdat crises moeilijk te voorspellen zijn, is het volgens de onderzoekers belangrijk om voorbereid te zijn op toekomstige schokken. Met de bezuinigingen van achttien miljard euro zou het kabinet aan die voorbereiding werken.

De Tweede Kamer wilde ook weten hoe de crisis in Griekenland Nederland kan raken. Omdat alles wat over Griekenland wordt gezegd de problemen kan verergeren, heeft de Kamer de informatie daarover vertrouwelijk ontvangen.