LTO: 'minister Kamp liegt over Roemenen'

De visie van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) op het verbod op Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten in de tuinbouw staat in schril contrast met de werkelijkheid. Dat stelt voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp meldde de Kamer eerder deze week dat het verbod op het inhuren van Roemenen en Bulgaren een succes is. Tuinders hebben voldoende andere arbeidskrachten gevonden, stelde Kamp.

Volgens Maat zeggen uitzendbureaus wel dat ze ander personeel kunnen leveren, maar maken ze dat niet waar. Voor zover er andere arbeidskrachten zijn gevonden, bleken die veelal minder ervaren en deskundig. Dat heeft geleid tot omzetverlies en inkomensdaling voor bijvoorbeeld aardbeientelers.

De door Kamp beoogde inzet van Nederlandse werklozen is volgens Maat mislukt. Ze haakten meestal na een paar dagen weer af.

LTO verzet zich al langer tegen het verbod op Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten. Kamp houdt er toch aan vast, omdat er volgens hem in Nederland en andere EU-landen genoeg personeel te vinden is.