Indonesische burgemeester weert kerken

Een Indonesische burgemeester probeert kerken te weren in straten met islamitische namen. Het is de jongste poging om de bouw van christelijke gebedsplaatsen tegen te gaan in het grootste moslimland ter wereld. Volgens sommigen is het voorstel, hoe willekeurig ook, een zoveelste voorbeeld van een groeiende religieuze intolerantie.

De Taman Yasmin-kerk had in 2008 in Bogor moeten worden geopend, maar buurtbewoners protesteerden omdat de vergunning volgens hen illegaal was. Hoewel het Hooggerechtshof in december de kant van de kerk koos, weigerde burgemeester Diani Budiarto toestemming te verlenen. Hij zei dat hij een wettelijke regel wil invoeren die het illegaal maakt om kerken te openen in straten met islamitische namen.

De gelovigen van de Taman Yasmin-kerk houden al drie jaar elke week diensten op de stoep voor hun afgesloten gebouw, aldus Bona Singalingging, woordvoerder van de kerk. Hij noemde het voorstel van de burgemeester onderdeel van een 'gevaarlijke' trend.

Indonesië heeft een lange geschiedenis van religieuze tolerantie, maar een kleine groep extremisten is de afgelopen jaren steeds zichtbaarder en geweldddadiger geworden.