Sauber en HRT willen testverbod versoepelen

De teams Sauber en HRT willen het huidige testverbod in de Formule 1 versoepelen. Ze verbinden hier wel de voorwaarde aan dat de huidige kostenbesparingen door moeten gaan en dat het testen de kosten dan ook niet op mag drijven.

Het 'onbeperkt' testen in de Formule 1 is sinds 2009 sterk beperkt om zo de uit de hand gelopen kosten een halt toe te roepen. voorafgaand aan het seizoen zijn er vier testweken, waarna er in het seizoen nog twaalf dagen in rechte lijn getest mag worden. Aan het eind van het jaar is er nog een rookietest. Omdat dit niet genoeg is wil FIA-president Jean Todt onder voorwaarden meer tests toestaan, iets wat op goedkeuring kan rekenen van Sauber en HRT.

"Het is voor ons heel belangrijk dat het verbod niet compleet wordt opgeheven. Toch begrijpen we dat het, vooral voor debuterende jonge coureurs, een opgave is om de Formule 1 te halen omdat ze de auto nauwelijks leerden kennen. Voor hun moet een uitzondering worden gemaakt. Daarin kunnen we absoluut een balans in vinden. Sauber verzet zich daar niet tegen als iedereen zich houdt aan de Resource Restriction Agreement," zei Sauber-directeur Monisha Kaltenborn tegen Autosport.

Eén van mogelijkheden volgens Kaltenborn is het verplaatsen van een van meer van de wintertests. "Wij vinden het vooral belangrijk dat jonge coureurs meer kansen krijgen. Tegenwoordig volgen alle tests elkaar in een rap tempo op. Misschien kun je een paar van die tests op een effectieve en verantwoordelijke wijze verplaatsen. Zo kun je de auto beter ontwikkelen zonder dat de uitgaven exploderen."

De teambaas van HRT, Colin Kolles, wil dat er ook op wordt gelet waar er getest wordt en wanneer. "In principe zijn wij voor een versoepeling. In principe. Het hangt er vanaf waar de test op wat voor manier plaatsvindt. Het kostenplaatje speelt een belangrijke rol. Als er effectief met geld wordt omgegaan juichen wij de versoepeling toe. Dan hebben wij er voordeel van. Het hangt er echter vanaf waar de test plaatsvindt. Als je racet in Hongarije en vervolgens naar Jerez of Paul Ricard moet, dan wordt het een lastig verhaal. Het moet logisch zijn."