Gasunie boekt halfjaarverlies door afwaardering

Gasunie heeft over de eerste helft van 2011 een verlies van 548 miljoen euro geboekt als gevolg van een afwaardering bij het transportnet, meldt de staatsdeelneming maandag. In totaal waardeerde Gasunie 900 miljoen euro af op netbeheerder Gas Transport Services (GTS), als gevolg van de aankondiging van de toezichthouder NMa dat nieuwe regels gaan gelden aangaande de tarieven die de dochter in rekening mag brengen.

Het gevolg is dat GTS lagere tarieven in rekening zal moeten brengen, waardoor de inkomsten dalen. Volgens de NMa moeten de tarieven zelfs met terugwerkende kracht worden verlaagd. De strop voor Gasunie kan daardoor nog oplopen tot een totaalbedrag van 1,7 miljard euro.

Het bedrijf spreekt van een tegenslag die sinds de oprichting van het bedrijf nog niet eerder is voorgekomen. "Dit is een enorme tegenvaller, in de eerste plaats voor ons bedrijf en onze aandeelhouder, de Nederlandse staat, maar ook voor het verder kunnen ontwikkelen van de gasrotonde", aldus chief executive Paul van Gelder van Gasunie in een toelichting.

De omzet van het aardgasbedrijf steeg naar 847 miljoen euro van 780 miljoen euro in de eerste helft van 2010. Het bedrijfsresultaat, voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg naar 603 miljoen euro van 535 miljoen euro.

Tegenover het verlies over de eerste 6 maanden dit jaar stond vorig jaar, bij afwezigheid van bijzondere waardeveranderingen, een nettowinst van 274 miljoen euro.