Noorse commissie onderzoekt aanslagen

De Noorse regering heeft een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die de terreuraanslagen van vorige maand gaat onderzoeken. Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg vrijdag bekendgemaakt.

De commissie bestaat uit negen leden, aan wie de taak is toevertrouwd te achterhalen wat er op 22 juli precies is voorgevallen. Een tiende lid van de commissie wordt later benoemd.

Volgens Stoltenberg hebben duizenden mensen in Noorwegen behoefte aan troost en hulp. "Het is voor hen van essentieel belang om hun vragen beantwoord te krijgen", zei hij. "En het is ook belangrijk voor ons als land." Hij zei tevens dat Noorwegen lering moet trekken uit de aanslagen. "Het doel is dat dit nooit meer gebeurt. Meer veiligheid is waar we naar streven."

De commissie, die bestaat uit advocaten, onderzoekers, militaire deskundigen en politieagenten, voert zijn werk onafhankelijk van de overheid uit. De verwachting is dat volgend jaar augustus de bevindingen worden gepresenteerd.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de Noorse politie, die te traag zou hebben gereageerd op de aanslagen en te weinig zou hebben ondernomen om dergelijke terreurdaden te voorkomen.

De Noor Anders Behring Breivik heeft toegegeven dat hij op 22 juli een bomaanslag in Oslo pleegde en tientallen mensen doodschoot op het eiland Utøya.