[Tour] A. Schleck wint op Galibier, Contador grote verliezer

De achttiende etappe van Tour de France, met finish op Galibier-Serre-Chavelier, is gewonnen door Andy Schleck. De Luxemburger, die al vroeg in de aanval ging, kwam alleen aan boven op de Galibier. Thomas Voeckler behield net het geel. Verliezer van de dag was Alberto Contador.

Vanuit de start probeerden verschillende renners te ontsnappen.  Zestien renners, onder wie Johnny Hoogerland, Joost Posthuma en Maarten Tjallingii, wisten een gat te slaan. Al gauw was de voorsprong vijf minuten. Tussen de kopgroep en het peloton reden nog Delage, Silin en Burghardt. Zij wisten zich uiteindelijk bij de koplopers aan te sluiten. De koplopers begonnen met een voorsprong van acht minuten aan de 23,7 km lange beklimming van de Col d'Agnel, een col van de buitencategorie.

In het peloton was het erg onrustig. Verschillende renners probeerden in het steilste gedeelte van de klim uit de kopgroep weg te rijden. Zeits, Gilbert, Di Gregorio, Leipheimer, Barredo, Riblon en Koren pakten een gaatje terwijl Hondo, Burghardt en Delaplace uit de kopgroep moesten lossen. Westra en even later ook Gesink reden weg uit het peloton em sloten zich bij Leipheimer aan. Het verschil met het peloton was echter klein. In de kopgroep moesten ook Duque en Delage lossen. Iglinskij kwam als eerste boven op de Col Agnel. Hoogerland als tweede en pakte zestien punten. De groep Gesink kwam op vier minuten en 43 seconden boven, het peloton op 5,27.

In de afdaling sloot de kopgroep weer bij Iglinskij aan. Westra moest de groep Gesink laten gaan en keerde vervolgens terug in het peloton. Het peloton wust de groep met Gesink weer terug te pakken onderaan de Col d'Izoard. Pérez en Tjallingii en ook Hoogerland moesten uit de kopgroep, waar Posthuma het tempo bepaalde, lossen. In het peloton, dat erg was uitgedund, was Leopard-Trek dat het tempo bepaalde. Posthuma loste uit de kopgroep terwijl Iglinskij wegsprong. Andy Schleck viel vervolgens aan en geen van de anderen kon volgen. In korte tijd pakte Schleck 50 seconden voorsprong.

Iglinskij was als eerste boven op de Col d'Izoard. Net voorbij de top haalde Schleck zijn ploegmaat Monfort bij. De groep met favorieten kwam twee minuten en dertien seconden na Schleck boven. In de groep met favorieten was er geen organisatie waardoor de jongste van de broers Schleck uitliep. Dertig kilometer voor de meet pakte de groep met Andy Schleck koploper Iglinskij terug.

Onder aan de voet van de Galibier Serre-Chevalier was de voorsprong van de groep Schleck op de groep met favorieten drie minuten en die voorsprong liep verder op. Monfort moest 17 kilometer voor de streep lossen uit de kopgroep en ook Devenyns en Silin konden tempo niet meer bijbenen. In het peloton leek niemand echt zin te hebben om te rijden waardoor Andy Schleck alleen maar uitliep. Roche moest lossen terwijl Evans in het peloton in de aanval ging. Het peloton slonk hierdoor en onder meer Gesink moest lossen.

Dankzij het tempo van Evans was de voorsprong acht kilometer voor de streep teruggelopen naar drie minuten en 50 seconden. Iglinskij moest lossen bij Schleck  waardoor de Luxemburger alleen aan kop reed. Evans leidde de achtervolging en bracht die terug naar drie minuten en 25 seconden. Contador zat nog in de groep Evans, maar wel in laatste positie.

De laatste vier kilometer waren de zwaarste. Evans had op zes man na iedereen achter hem eraf gereden. Het verschil met Schleck was inmiddels iets meer dan drie minuten. Contador moest lossen uit de groep Evans. Hij wist even aan te haken maar moest toen de groep Evans, waarin Voeckler gewoon nog zat, echt laten gaan. Andy Schleck kwam ondanks een zware laatste kilometer solo over de meet. Fränk Schleck maakte het familiefeest compleet door als tweede over de meet te komen, Evans als derde. Voeckler behield net het geel.

Uitslag achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Andy Schleck Lux Leopard-Trek 6:07,56
2 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2,07
3 Cadel Evans Aus BMC + 2,15
4 Ivan Basso Ita Liquigas + 2,18
5 Thomas Voeckler Fra Europcar + 2,21
6 Pierre Roland Fra Europcar + 2,27
7 Damiano Cunego Ita Lampre + 2,33
8 Rein Taaramäe Est Cofidis + 3,22
9 Tom Danielson VS Garmin + 3,25
10 Ryder Hesjedal Can Garmin + 3,31


Klassement na achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 79:34,06
2 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 0,15
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 1,08
4 Cadel Evans Aus BMC + 1,12
5 Damiano Cunego Ita Lampre + 3,45
6 Ivan Basso Ita Liquigas + 3,46
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank + 4,44
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel + 5,20
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo + 7,08
10 Jean-Chris.Péraud Fra AG2R + 9,27