Premier League klaar voor hawkeye-systeem

De Premier League hoopt vanaf het seizoen 2012-2013 hawkeye in te kunnen zetten bij discutabele beslissingen over doelpunten. De Engelse competitie heeft geïnvesteerd in het volgsysteem van de bal, dat reeds wordt gebruikt bij tennis en cricket. Premier League-baas Richard Scudamore denkt dat de technologie al kan worden ingezet bij het voetbal.

De Premier League is bij de invoering van het hightech hulpmiddel ter ondersteuning van scheidsrechters afhankelijk van de FIFA. De International Football Association Board (IFAB), het regelgevend orgaan van de wereldvoetbalbond, komt enkele weken voor aanvang van het seizoen bij elkaar om resultaten te bespreken van in juli volgend jaar te houden tests.

"De techniek is beschikbaar", laat Scudamore weten. "De Premier League zou het morgen nog invoeren als dit mogelijk was. Nu FIFA zich er op constructieve wijze aan heeft gecommitteerd denken we dat 2012-2013 een realistische doelstelling is."

Sepp Blatter hoopt dat er een werkend systeem is voor het WK van 2014 in Brazilië. De FIFA-preses was geen voorstander van de inzet van technologische hulpmiddelen, maar ging overstag na een niet toegekend doelpunt van Engeland tegen Duitsland in de knock-outfase van het afgelopen WK. Blatter bood zijn excuses aan aan de Britten voor de fout.

In de aanloop naar een vergadering van IFAB in maart werden negen verschillende systemen getest, maar geen enkele technologie was accuraat genoeg. Hawkeye zat niet bij de negen onderzochte technologieën.

UEFA-voorzitter Michel Platini houdt vast aan de inzet van extra assistent-scheidsrechters. Het systeem met vijf leidsmannen wordt toegepast tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, nadat het onder andere werd getest in de Europa League.