Topambtenaar UWV verhuurt ict'ers aan UWV

Een topambtenaar van het UWV verhuurt personeel van zijn eigen bedrijf aan zijn werkgever UWV. De hoge leidinggevende bij de ict-afdeling op het hoofdkantoor van het UWV Jan K. strijkt hiermee jaarlijks honderdduizenden euro's op. De constructie is tegen de integriteitsregels voor overheidsorganisaties, meldt RTL Nieuws vrijdag na onderzoek.

K. is behalve topambtenaar ook oprichter en eigenaar van A2B, dat ict-deskundigen verhuurt en waarvan het UWV de enige klant zou zijn. Zes specialisten van A2B zijn verhuurd aan de afdeling waaraan K. leiding geeft, zo heeft het UWV bevestigd aan RTL. K. verdient hiermee jaarlijks zo'n 850.000 euro. De ambtenaar zou ook nog vijf tot tien specialisten aan het UWV verhuren via bedrijven als IBM.

UWV stelt dat om belangenverstrengeling te voorkomen, K. de dagelijkse leiding van zijn bedrijf heeft overgedragen aan een medewerker. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gaat de constructie echter toch beëindigen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PVV wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de kwestie tot op de bodem uitzoekt. Ook willen ze dat de rijksrecherche de zaak oppakt.