Schaakcomputer verbannen vanwege plagiaat

De beste schaakcomputer van de wereld, Rybka, mag niet meer meedoen met toernooien. De software van de computer is gebaseerd op het werk van andere schaakcomputers. Als gevolg van deze vorm van plagiaat moet eigenaar Vasik Rajlich al het prijzengeld en de trofeeën van zijn vier overwinningen inleveren. Dat schrijft de website Extreme Tech.

Rajlich claimt dat Rybka volledig origineel is, maar een panel van 34 topschakers is tot de conclusie gekomen dat de computer gebaseerd is op de schaakcomputers Fruit en Crafty. De computerprogrammeur heeft de broncode van Rybka nooit openbaar gemaakt, maar toch oordeelt de International Computer Games Association in zijn nadeel. Mocht Rajlich zijn onschuld willen bewijzen, dan moet de broncode van de schaakcomputer worden vrijgegeven.

Het is niet de eerste keer dat een schaakcomputer in opspraak raakt. In 1997 beschuldigde schaakmeester Garry Kasparov de computer Deep Blue van vals spelen. Kasparov werd in negentien zetten verslagen in de beslissende zesde pot.