Israël waarschuwt media voor deelname hulpkonvooi
Israël heeft zondag gedreigd buitenlandse journalisten tien jaar lang de toegang tot het land te ontzeggen als ze zich aansluiten bij het hulpkonvooi dat vermoedelijk deze week naar Gaza vertrekt. De waarschuwing laat zien dat Israël behoorlijk nerveus is over de flottielje.
Vorig jaar leidde een vergelijkbaar konvooi tot de dood van negen Turkse activisten. Zij kwamen om nadat het Israëlische leger een hulpschip had geënterd. Israël is erop gebrand een herhaling te voorkomen. De commandoraid op de flottielje ontlokte vorig jaar forse kritiek en dwong Israël ertoe de blokkade van de Gazastrook te versoepelen.
In een brief aan journalisten noemde de directeur van het Regeringskantoor voor de Pers Oren Helman de flottielje een 'gevaarlijke provocatie die wordt georganiseerd door westerse en islamitische extremisten die Hamas willen helpen'. "Ik wil graag aan u en de media die u vertegenwoordigt duidelijk maken dat deelname aan de flottielje een bewuste schending van de Israëlische wet is. Dit kan er toe leiden dat de toegang tot de staat Israël voor tien jaar wordt geweigerd, dat uw spullen in beslag worden genomen en dit kan ook leiden tot andere straffen."
De organisatie van het hulpkonvooi zegt dat de missie nodig is om aandacht te vragen voor het lot van de 1,6 miljoen inwoners van Gaza. De Israëlische blokkade heeft geleid tot zware economische schade. Het is onduidelijk wanneer het hulpkonvooi van plan is te vertrekken, maar de parapluorganisatie Nederland-Gaza zei zondag dat de flottielje dinsdag vertrekt. Een tiental Nederlanders vaart mee met het hulpkonvooi.
De Nederlandse regering riep organisaties op af te zien van deelname. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict', schreef minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal aan de Tweede Kamer.