Rutte: hulp als Griekenland beste beentje voorzet
Griekenland krijgt hulp van de Europese Unie als het land zijn best doet de noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. De EU zal een 'onverdeeld en toegewijd' Griekenland niet laten vallen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd in Brussel, waar Europese leiders vergaderen over de crisis in Griekenland.
Rutte erkende dat de EU de Griekse bevolking vraagt 'moeilijke en pijnlijke beslissingen' te nemen en voegde daaraan toe dat de EU de leiders en inwoners van Griekenland daarnaast vraagt 'te doen wat nodig is'.
De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werken samen aan een nieuwe noodlening voor Griekenland. De lening zou bestaan uit een mix van nieuwe leningen van de EU en het IMF en een vrijwillige bijdrage van private kredietverstrekkers.
De vergadering van Europese ministers van financiën op 3 juli wordt gezien als het moment waarop een voorlopig akkoord wordt gesloten. Voor die tijd moet duidelijk worden hoe de vrijwillige bijdrage van de private sector kan worden vormgegeven.
Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) bevestigde woensdag dat de Nederlandse regering de eerste gesprekken heeft gevoerd met banken over een private bijdrage aan nieuwe financiële steun voor Griekenland. De bewindsman wil nog geen tijdslijn geven voor vervolggesprekken, maar zegt wel dat de inzet voor Nederland een vrijwillige rol van de banken blijft, zoals al eerder duidelijk werd gemaakt.
Indien een bijdrage van de banken uitblijft, komt de rekening van de Griekse steun bij de belastingbetaler terecht. "En dat is niet de bedoeling", aldus De Jager.