Griekenland krijgt waarschuwing voor begrotingsgat

Griekenland is in overleg met de drie Europese en internationale geldschieters, de 'trojka' EU, ECB en IMF, over last-minute wijzigingen die een gat van 3,5 miljard euro in het bezuinigings- en hervormingsplan voor 2011 dreigen te slaan, zegt een regeringswoordvoerder donderdag.

Onder druk van de leden van de eigen regeringspartij, die de hervormingsplannen in het parlement dreigden te torpederen, probeerde het Griekse kabinet eerder deze week de impact van de plannen te verzachten onder andere door een aantal nieuwe belastingen uit te stellen voor lage inkomens.

De woordvoerder zei dat de regering een nieuwe mix van bezuinigingen en belastingverhogingen zoekt om te voldoen aan de begrotingsdoelen voor 2011, maar dat zijn land het totaalbedrag niet zal verlagen.

"Er wordt nu over gedebatteerd. We zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het gat van 3,5 miljard euro te vullen dat de trojka heeft aangewezen", zei woordvoerder Elias Mossialos tegen Dow Jones. "Maar de omvang van het pakket gaat in geen geval omlaag."