Dopingexpert: "Gilbert en Schlecks aan doping"

Dopingexpert Jean-Pierre de Mondenard denkt dat de wielrenners Philippe Gilbert en de broers Andy en Fränk Schleck aan de verboden middelen zitten. Met name Gilbert maakte dit voorjaar indruk door de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik te winnen en in Milaan-San Remo derde te worden.

"Ik zou graag willen geloven dat het kan zonder doping, maar mijn vijftig jaar ervaring doet me twijfelen. Wat hij gepresteerd heeft, is ongelooflijk: er al staan in San Remo (waar hij derde werd, red.) en vervolgens vier koersen op rij winnen. Als je dan kijkt hoe het Sylvain Chavanel vergaan is: heel sterk in de Ronde van Vlaanderen, maar twee weken later in Luik-Bastenaken-Luik hing hij tussen zijn kader. Het zou interessant zijn om te weten of Gilbert infusen gebruikt heeft om te herstellen," meldde de Mondenard.

"Tegenwoordig kan het peloton niet meer rekenen op een vermoeden van onschuld, ze zijn allemaal verdacht. De renner - en dan gaat het natuurlijk niet alleen om Gilbert, ik heb evenveel twijfels bij de Schlecks - kan enerzijds niet bewijzen dat hij zich niet dopeert. Anderzijds kan de UCI kan niet bewijzen dat hij vals speelt, want er zijn voldoende producten op de markt die niet op te sporen zijn. Bij een inval worden er geregeld verboden producten gevonden, maar het aantal positieve gevallen blijft belachelijk laag. En het gemiddelde van de renners zakt ook al niet."