Mogelijk nieuwe gevangenis in Limburg

Limburg maakt kans op een nieuw te bouwen mogelijk publiekprivate middelgrote gevangenis. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

Volgens Teeven is de verwachting dat eind 2013, begin 2014 er weer meer behoefte is aan celcapaciteit. Dat zou mede komen door het kabinetsbeleid. De regering wil ernstige misdrijven meer afstraffen, aldus de staatssecretaris.

Eind dit jaar wordt een besluit genomen over de bouw van een nieuwe gevangenis. Waar de gevangenis precies zou moeten komen, is nog onduidelijk. De gevangenis zal waarschijnlijk worden bedoeld voor volwassenen.

Teeven denkt aan Limburg, omdat hij vindt dat als zo'n gevangenis er moet komen, die moet komen in een regio waar al problemen bestaan met werkgelegenheid. "Zo'n regio is Limburg." Een middelgrote gevangenis levert volgens Teeven 'al gauw' tweehonderd arbeidsplaatsen op.

In het regeerakkoord staat daarbij dat het kabinet zich oriënteert op publiekprivate gevangenissen. "Bestaande gevangenissen overnemen is vrijwel onmogelijk, gezien de exploitatiekosten. Maar als je opnieuw moet gaan bouwen en investeren, dan kan dat een hele goede investering zijn."