'School moet hulp zorgleerling zelf regelen'
Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de extra hulp die leerlingen nodig hebben om mee te kunnen komen in de klas. Dat staat in een plan voor het zogenoemde passend onderwijs dat vrijdag wordt besproken in de ministerraad, meldt de NOS donderdag.
Het passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Het systeem van de rugzakjes, het budget voor zorgleerlingen van waaruit passend onderwijs moet worden bekostigd, is vastgelopen en wordt afgeschaft.
Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor de extra hulp uiteindelijk bij de ouders. Die moeten nu zoeken naar een plek voor hun kind.
Volgens de PO-raad, de brancheorganisatie van het primair onderwijs, is dit vooral bij kinderen met een beperking lastig. Zo zou in een klas met vier ADHD-kinderen de aandacht voor andere leerlingen tekort kunnen schieten. "Daarom is het nodig dat scholen er zelf voor verantwoordelijk worden en regionaal hierover afspraken kunnen maken", zegt de woordvoerder.
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wil nog niets over het plan zeggen, aangezien de ministerraad zich er nog niet over heeft kunnen buigen, maar laat wel weten dat de minister waarschijnlijk begin volgende week komt met een brief over het onderwerp.
In het plan staat verder dat verschillende buitenschoolse zorgprojecten moeten worden geschrapt wegens bezuinigingen. Tegen de bezuinigingen op passend onderwijs is veel protest. "Het voelt alsof we een muurtje moeten metselen, maar voordat het muurtje wordt gemetseld, wordt de helft van de stenen weggehaald. Maar evengoed wordt je geacht een stevig muurtje neer te zetten", zegt de woordvoerder van de PO-raad.
Samen met ouder- en onderwijsvakorganisaties organiseert de PO-raad voor primair onderwijs diverse acties. Op 9 februari wordt in Nieuwegein een landelijke manifestatie gehouden.
Een beetje goede basisschool regelt dit allang.
Op de school waar mijn kinderen zitten, gebeurt dit al tijden.
Ondersteuning voor taal, rekenen en aangepast materiaal voor kinderen die minder goed mee kunnen.
Daar zijn remedial teachers en een zorgcoördinator in dienst en er wordt ruim aandacht besteed aan deze kinderen.
De overige kinderen ondervinden totaal geen last hiervan.
De minder goede leerlingen krijgen hiervoor bijles onder schooltijd.
Kon je vroeger niet mee, dan ging je naar de LOM(p)school.
http://nl.wikipedia.org/wiki/LOM-onderwijs
Maar "men" denk nog steeds dat men het onderwijs kan verbeteren door erop te bezuinigen en dus zal het er met dit plan op uitdraaien dat leerlingen die iets meer aandacht behoeven subtiel van school worden gewerkt.
Dat de huidige regenten dit niet kunnen inzien is weinig verwonderlijk: bij hen ging immers alles van een leien dakje.
Een ADHD'er, een Down-syndroom, een kind wat minder begaafd is?
Ook al heb je een kleine klas, deze kinderen verdienen extra aandacht.
Als dit de gewone leerkracht moet doen, dan gaat het ten koste van de overige leerlingen. Zie mijn vorige post en het kan wel degelijk goed werken.
De uitval op de school van mijn kinderen is minimaal. Alleen voor kinderen voor wie het niet anders kan (dus ook niet met een 'rugzakje') die gaan naar een SBO.
Daarnaast hebben wij bepaalde zorgleerlingen in de klas, die echt individuele hulp nodig hebben bij het maken van de stof. Op dit moment kunnen wij die niet bieden, aangezien er meerdere leerlingen met die behoefte in de klas zitten. En soms is een LOM-school niet slecht, aangezien die leraren pedagogen zijn en opgeleid zijn om met dit soort kinderen om te gaan. Onze leraren zijn daar niet voor opgeleid.
Ik ben het dus niet eens met de bezuinigen. Passend onderwijs kan op deze manier niet eens.
Ik ben namelijk ook zo'n eigenwijze ouder. Als het aan de pedagogen had gelegen dan had mijn dochter ook naar speciaal onderwijs gegaan.
Tegen alle uitslagen in, hebben we ons kind op regulier onderwijs gelaten.
Ook zeer tegen de wil van de schoolleiding in.
Er is van school uit alle medewerking verleend op gebieden waar zij moeite mee had. Met name op rekenkundig gebied.
Wat blijkt in de loop der jaren: het is één van de beste leerlingen van haar klas geworden.
In feite hoefde ze aan het eind van groep 4 al geen leesles meer te volgen: ze zat toen al boven AVI 9.
Rekenen nu: normaal tot goed.
Als leerling en klasgenootje: doet lekker mee, en ligt goed in de groep.
Is soms wel een tikkie eigenzinnig, maar dat heeft ze van geen vreemde...
het is allemaal nogal koffiedik kijken want de plannen zijn nog niet uitgewerkt maar in Belgie hebben ze dit systeem al en dan praat je bijvoorbeeld ook over kinderen met behoorlijke lichamelijke en of geestelijke handicaps. denk aan Down of blinden en doven. zie jij die al in een klas met 32 leerlingen 'normaal onderwijs'krijgen?
ik snap dat 20% teveel is en ik begrijp dat sommige scholen te snel indicaties aanvragen maar dat neemt niet weg dat er ook een grote groep kinderen zijn die in het reguliere onderwijs niet mee kunnen. deze groep gaat nu wel buiten de boot vallen.
Dave: Al draagt een mod een blauwe kleur, het is en blijft een oude zeur.
yvonne says: nee hoor die Danny is gewoon een werknemer
Vis een optie?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken