Roemer wil 'schouder aan schouder' optrekken

SP-leider Emile Roemer wil 'schouder aan schouder' optrekken met de PvdA en andere politieke en maatschappelijke organisaties om het kabinet-Rutte ten val te brengen. Dat zei hij zondag op de PvdA-bijeenkomst 'Een ander Nederland' in de Brakke Grond in Amsterdam.

Roemer wil 'breed' samenwerken aan een alternatief voor de 'bezuinigingswoede' van dit kabinet om 'op een sociale manier' uit de crisis te komen. "Dat gaat alleen lukken door samen de mouwen op te stropen tegen dit vreselijke rechtse kabinet", zei Roemer. "Mark, here we come."

De SP-leider wees op het volgens hem asociale inkomensbeleid van het kabinet voor mensen met lage lonen, maar ook 'asociale' maatregelen in de zorg en het onderwijs.

Roemer erkende dat er wel verschillen tussen de linkse partijen zijn, maar pleitte ervoor die niet te benadrukken. "We zullen het samen moeten gaan doen. We hebben een grotere klus te klaren, namelijk een kabinet naar huis sturen."

Oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) hekelde de term 'links blok'. Volgens hem is iedereen in Amsterdam bijeen om samen wat te doen tegen de plannen van dit kabinet.

Kamerlid Boris van der Ham is aanwezig namens D66. Hij zei er alleen te zijn om rond te lopen, maar zeker niet om wat te zeggen over, of te worden betrokken bij een linkse samenwerking. Partijleider Alexander Pechtold gaf geen gehoor aan de uitnodiging van PvdA-leider Job Cohen. Hij sprak eerder van een 'fotomoment'.

Cohen heeft de oppositie opgeroepen tot progressieve samenwerking. GroenLinks-leider Jolande Sap en Cohen komen later zondagmiddag aan het woord.


'Schouder aan schouder' het kabinet ten val brengen (foto: Novum)