Piek waterstanden Limburg bereikt
De hoogste waterstanden van de Maas en de beken in Zuid-Limburg lijken achter de rug. De stroomsnelheid van de Maas is voorzichtig aan het dalen. De gemeente Maastricht en Rijkswaterstaat verwachten dat de daling zich in de middag voortzet. Belgische media meldden echter dat de piek nog komt.
Rond 08.00 uur werd nog een stroomsnelheid van de Maas van 2270 kubieke meter per seconde gemeten, twee uur later was dat met horten en stoten gedaald naar 2222 kuub per seconde, blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat.
De stroomsnelheid is nog altijd ruim vier keer zo hoog als gemiddeld in de eerste dagen van het jaar, maar er is voor het eerst sinds donderdagavond geen stijging meer. Boven 1500 kuub per seconde spreekt Rijkswaterstaat officieel van hoogwater.
Zeker tot 14.30 uur blijft in de regio sprake van een grip 4-situatie. Dat is de hoogste alarmfase die ook bij de brand in Moerdijk gold, maar over het algemeen niet vaak wordt gebruikt.
Het water door smeltende sneeuw en regenval zorgt onder meer in de gemeente Maastricht nog altijd voor problemen. In de kerkdorpen Borgharen en Itteren zijn vrijdagnacht achttien hulpbehoevende mensen preventief geëvacueerd met ambulances of door hun familie. Militairen ondersteunden de operatie.
Borgharen is inmiddels niet meer over de weg bereikbaar. Bewoners kregen vrijdag het advies buiten de dorpen te parkeren en worden door militairen en medewerkers van de gemeente verder vervoerd. Itteren is beperkt bereikbaar. Alleen bewoners mogen het dorp in. In de dorpen zelf is het, op de toegangswegen na, overigens droog. "Het leven gaat gewoon door", zegt een gemeentewoordvoerder.
Volgens de woordvoerder trekt het hoge water ramptoeristen. Om te voorkomen dat de pottenkijkers hulpdiensten voor de voeten lopen wordt 'zeer waarschijnlijk' een noodverordening van kracht. Daarmee kunnen onbevoegden worden weggestuurd of opgepakt.