"Spaanse voetballers gebruiken doping"

Heel Spanje staat op de achterste benen na de uitspraken van Eufemiano Fuentes, beter bekend als de dopingdokter. De gynaecoloog zat na een nieuw dopingschandaal vast in de cel en zou van daaruit hebben laten weten dat enkele Spaanse internationals tot zijn klantenkring behoren.

"Als ik alles vertel wat ik weet, dan kan Spanje vaarwel zeggen tegen de Europese en wereldbeker," zo wist de krant Marca op te tekenen. De arts werd in het kader van Operacion Galgo opgepakt. Hierin pakt de Spaanse justitie de Spaanse atleten aan. Enkele jaren geleden was de dopingdokter al de spil in het netwerk rond dopinggebruikende wielrenners.

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque reageerde verbolgen op de uitspraak van Fuentes. "Ik heb niets geconstateerd dat een verdachtmaking zou rechtvaardigen," zei de trainer die met zijn land dit jaar in Zuid-Afrika wereldkampioen werd. Zijn voorganger Luis Aragonés pakte in 2008 met een grotendeels dezelfde ploeg de Europese titel.

Ook middenvelder Xavi ontkent het gebruik van verboden middelen. "We maken ons niet druk om deze beschuldigingen. Het is lariekoek: we hebben het WK zonder doping gewonnen."