Debat over tienerhuwelijken Maleisië laait op
Het debat over tienerhuwelijken in Maleisië laait op nu een 14-jarig meisje en een 23-jarige man in het openbaar in Kuala Lumpur hun huwelijk hebben gevierd. Een foto van het paar staat op de voorpagina van een aan de overheid verbonden krant.
De puber en de man trouwden in juli. Hun huwelijk was geregeld door hun ouders. In Maleisië zijn huwelijken voor pubers onder de 16 niet gebruikelijk, maar wel toegestaan als het om moslims gaat en hun ouders en een islamitische rechtbank toestemming geven. Vrouwelijke niet-moslims mogen pas trouwen als ze 16 zijn. Mannelijke niet-moslims vanaf hun achttiende.
De twee vierden hun huwelijk onlangs tegelijk met ongeveer 250 koppels in een moskee in Kuala Lumpur. De viering was georganiseerd door het islamitisch departement van Kuala Lumpur. "Het is moeilijk om tegelijk scholier en echtgenote te zijn, maar het lukt wel", zei de bruid Sti Maryam Mahmod. Ze gaat naar een religieuze school.
Minister van Islamitische Zaken Jamil Khir Baharom zei onlangs dat er niks mis is met het huwelijk omdat iedereen had ingestemd. Maar hulpminister van Gezondheid Rosnah Abdul Rashid Shirlin vindt dat huwelijken met kinderen moeten worden verboden. "Het is nooit goed voor een 14-jarige om getrouwd te zijn", zei de moslimvrouw.
Een vrouwenhulporganisatie heeft de overheid opgeroepen de wetten die huwelijken voor minderjarige moslims mogelijk maken in te trekken. "Culturele en religieuze gevoeligheden zijn geen excuus om mensenrechten te schenden", zei voorzitter van de Women's Aid Organization Ivy Josiah.
Een leider van een zuidelijke staat haalde in augustus het nieuws door tienerhuwelijken aan te moedigen. Volgens hem was het een goede manier om te voorkomen dat jonge meisjes seks buiten het huwelijk hebben of zwanger worden. In Maleisië worden ieder jaar tientallen baby's achtergelaten door jonge ongetrouwde moslimmoeders.