Edelhert uit steentijd gevonden in Nederweert

Bij werkzaamheden in Nederweert zijn restanten van een eeuwenoud edelhert gevonden. Onderzoek wijst uit dat het dier stamt uit het Stenen Tijdperk, ongeveer 9000 jaar voor Christus. Het staat vrijwel vast dat het edelhert slachtoffer van een jachtpartij is geworden.

Aan de Tungelroysebeek werden speerpunten, scherven en resten van andere oerdieren gevonden. De vindplaats in het gebied De Mildert blijkt een ware archeologische archiefkast, meldt het Waterschap Peel en Maasvallei.

Wetenschappers van onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stellen dat het een 'zeer zeldzame en bijzondere vondst' betreft, die meer onthult over de bewonersgeschiedenis van Nederland. De vondst zou aantonen dat de toenmalige bewoners van Limburg jagers en verzamelaars waren. De 'oerbewoners' bij het beekdal hadden kennelijk vis en wild voorhanden.

Het edelhert is donderdag aan pers en publiek getoond in Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Het waterschap past de werkzaamheden aan, zodat geen resten verloren gaan.

Drie betrokken partijen hebben donderdag ter ere van het edelhert elk duizend euro geschonken om een kunstwerk van het dier te laten maken. Opmerkelijk is dat momenteel in de omgeving van de vondst edelherten worden uitgezet om het oorspronkelijke ecosysteem in ere te herstellen.