Gesink begint seizoen in Spanje of Portugal

Robert Gesink rijdt zijn eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen in Spanje of Portugal. "Vanaf half januari beleggen we een trainingskamp in Spanje. Mogelijk rijdt hij daar mee in de Ronde van Mallorca", zegt technisch directeur van Rabobank Erik Breukink. "Anders start zijn seizoen waarschijnlijk in de Ronde van de Algarve."

Gesink vertrekt begin januari al naar Spanje, waar hij een huis heeft. "Maar dat is samen met mijn vriendin en die zal niet meefietsen", lacht de Varssevelder, die de Tour de France en de Waalse klassiekers aanwijst als wedstrijden waar hij volgend seizoen wil pieken. "En hopelijk lukt het me weer om een stapje voorwaarts te zetten."

Waar Gesink sportief gezien zijn beste seizoen ooit achter de rug heeft, beleefde hij op persoonlijk vlak een inktzwarte periode. Eind oktober overleed zijn vader aan de gevolgen van een val in een mountainbikewedstrijd. "Ik heb de afgelopen tijd geprobeerd er zo veel mogelijk voor mijn moeder te zijn. De afgelopen twee, drie dagen ben ik weer serieus gaan trainen. Hoe moeilijk het ook is, ik zal de draad toch weer op moeten pakken"

Gesink hoopt tijdens zijn trainingsritjes zijn zinnen wat te kunnen verzetten. "Fietsen helpt me soms om alles op een rijtje te kunnen zetten. Bovendien zou mijn vader absoluut niet hebben gewild dat ik de fiets zou laten staan. Mijn hele familie blijft me steunen in mijn ambitie om een toprenner te worden."

Om die ambitie te onderstrepen, dook Gesink een week geleden in Londen een windtunnel in. "Bij het raceteam van Mercedes hebben we daar urenlang getest wat voor mij de beste houding is bij tijdritten. Daar is voor mij nog veel progressie te boeken."

Door de trieste familieomstandigheden heeft Gesink het etappeschema van de komende Tour de France nauwelijks in zich opgenomen. "Ze zeggen dat het parcours mij op het lijf geschreven is, maar ik was de afgelopen tijd met heel andere dingen bezig. We zien wel. Ik zou mijn zesde plaats van vorig seizoen graag willen verbeteren, maar ik zie mezelf niet als kandidaat voor de eindzege."