CZ hoeft borstkankerlijst niet te rectificeren

Zorgverzekeraar CZ mag op zijn site zetten dat het met het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen geen contracten sluit voor borstkankerzorg. Ook mag de zorgverzekeraar vermelden dat de borstkankerzorg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen ingedeeld is in de categorie 'kan beter'.

De rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat CZ niet hoeft te rectificeren. De twee ziekenhuizen hadden dat geëist.

De zorgverzekeraar publiceerde vorige maand een lijst die de borstkankerziekenhuizen op kwaliteit rangschikte. Daarop worden vier ziekenhuizen in de laagste categorie ingedeeld. CZ koopt daar geen borstkankerbehandelingen meer in.

De twee ziekenhuizen spanden een kort geding aan tegen CZ en eisten rectificatie van de lijst. Volgens het Bethesda Ziekenhuis zijn de criteria van CZ niet wetenschappelijk onderbouwd.

De rechtbank is van oordeel dat zorgverzekeraars op basis van eigen criteria de beste zorgaanbieders mogen contracteren. CZ benadrukt dat een indeling in een lage categorie op de borstkankerlijst nog niet wil zeggen dat de zorg in die ziekenhuizen slecht is.

CZ heeft negen ziekenhuizen in de hoogste categorie ingedeeld. Zij scoren het best op het vlak van borstkankerbehandelingen. In de categorie 'goed' staan de namen van 35 ziekenhuizen. Bij 45 ziekenhuizen, waaronder het Scheper Ziekenhuis, kan de zorg volgens CZ beter.

In de laagste categorie staan de vier ziekenhuizen waarbij CZ nu geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt. Het gaat om het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.