Ziekenhuis wil geen publicatie 'CZ-lijst'

De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) wil voorkomen dat zorgverzekeraar CZ vrijdag een lijst publiceert met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. SAZ heeft een kort geding aangespannen dat donderdag voor de rechtbank in Breda dient.

CZ wil niet langer samenwerken met zes ziekenhuizen, omdat die volgens de zorgverzekeraar onder de maat presteren bij de behandeling van borstkanker. CZ wil vrijdag bekendmaken om welke ziekenhuizen het gaat. Een woordvoerder van CZ zegt: "We willen het beste voor de patiënten, zorg kan altijd beter en daarom verwijzen we patiënten graag door naar andere ziekenhuizen."

Volgens SAZ trekt CZ niet de juiste conclusies. CZ zou met een categorieënsysteem werken waarbij een ziekenhuis best, goed, matig en onvoldoende kan scoren. De score zou niet worden bepaald door de kwaliteit van een ziekenhuis, maar van het aantal borstonderzoeken dat het ziekenhuis verricht.

Hierdoor kan een ziekenhuis met minder dan zeventig borstkankerbehandelingen per jaar nooit hoger scoren dan 'onvoldoende', een ziekenhuis met minder dan honderdvijftig behandelingen per jaar kan nooit hoger scoren dan 'matig'. Ook rekent CZ volgens SAZ een heel ziekenhuis af op een afdeling.

CZ ontkent niet dat met een categorieënsysteem wordt gewerkt, maar beweert de kwaliteit van een ziekenhuis ook mee te wegen. De zorgverzekeraar spreekt tegen dat zij een heel ziekenhuis afschrijft omdat de behandeling van borstkanker onvoldoende is. Het gaat vooral om die afdeling.

Volgens SAZ ontstaat door de publiciteit onrust bij patiënten. De ziekenhuizenvereniging vindt ook dat CZ doet lijken alsof de beoordeling over de algemene zorg in een ziekenhuis gaat. Dat doet de inspanningen van artsen en ziekenhuispersoneel tekort, meent SAZ.