'Chronisch zieken krijgen ten onrechte geld'

Duizenden chronisch zieken en gehandicapten krijgen rond deze tijd ten onrechte enkele honderden euro's uitbetaald door de overheid. Dat heeft het tv-programma Eenvandaag dinsdag gemeld.

Het geld is bedoeld als vergoeding voor gemaakte kosten, maar de zorgverzekering heeft deze kosten al vergoed. Volgens Eenvandaag gaat het mogelijk om tientallen miljoenen euro's die ten onrechte worden uitgegeven. Tegelijkertijd krijgen andere chronisch zieken geen geld, terwijl ze er wel recht op denken te hebben.

De uitkering is gebaseerd op een nieuwe wet, die de fiscale aftrek van buitengewone ziektekosten vervangt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt dat ze de uitvoering van de nieuwe wet wil verbeteren. Lukt dat niet, dan wil ze hem afschaffen.

Eenvandaag baseert zich op onderzoek onder twintigduizend mensen. Vijfduizend van hen zeggen een uitkering van 150 tot 500 euro te hebben gekregen in verband met een chronische ziekte. 12 procent zegt het geld ten onrechte te hebben gekregen, omdat hun ziektekostenverzekering de kosten al heeft gedekt.