Japanse regering gaat economie stimuleren

Het Japanse lagerhuis heeft dinsdag ingestemd met een pakket stimuleringsmaatregelen voor de economie ter waarde van bijna 45 miljard euro. Japan wil hiermee het herstel van de zwakke economie veiligstellen. Het land gaat bovendien snoeien in de uitgaven en bouwprojecten vervroegd uitvoeren.

In het pakket stimuleringsmaatregelen is financiële steun voor kleine bedrijven opgenomen. Daarnaast wordt geld in plaatselijke economieën gepompt. De regering verwacht dat het bruto binnenlands product als gevolg van de maatregelen met 0,6 procentpunt stijgt.

De economie van Japan is in het derde kwartaal van dit jaar met 3,9 procent gegroeid, maar er zijn veel aanwijzingen dat de groei in het huidige kwartaal snel afneemt. Dalende export en de sterke yen eisen hun tol en daarnaast heeft de derde economie ter wereld te maken met een stevige deflatie.

Nu het lagerhuis de maatregelen heeft goedgekeurd, gaat het plan naar het hogerhuis, waar het vermoedelijk op veel verzet zal stuiten. Een afwijzing van de plannen is echter slechts symbolisch: begrotingsmaatregelen die zijn aangenomen door het veel machtigere lagerhuis worden binnen dertig dagen van kracht, ook al heeft het hogerhuis de maatregelen afgekeurd.