Cruijff wil revolutie bij Ajax

Johan Cruijff heeft na de nederlaag van Ajax tegen AZ opnieuw kritiek geuit in zijn column in De Telegraaf. De legende doet een oproep aan oud-spelers om zich verkiesbaar te stellen voor de ledenraad.

Op 14 december zijn 8 van de 24 leden herverkiesbaar en tot 30 november kunnen nieuwe kandidaten worden aangemeld. "Er kan dan een eerste belangrijke stap worden gezet door die plaatsen in te laten nemen door Ajacieden als Marc Overmars, Tscheu La Ling, Edo Ophof, Peter Boeve, Keje Molenaar en anderen. Ik noem nu bewust deze namen, om aan te geven dat niet alle voetballers zo dom zijn als vaak nog door sommigen wordt beweerd", schrijft Cruijff.

"Iemand als Overmars heeft toch meegeholpen om van Go Ahead Eagles één van de drie profclubs te maken, die volgens de KNVB financieel helemaal gezond zijn. Zoals Ling in Slowakije een club helemaal naar het idee van het oude Ajax heeft georganiseerd. Ook Ophof, Boeve en Molenaar hebben het maatschappelijk uitstekend gedaan en zo zijn er nog diverse anderen te noemen."

Volgens Cruijff ontbreekt het in de Ajax-leiding aan voetbalverstand. "Licht de Raad van Commissarissen, clubbestuur, directie en ledenraad door en iedereen begrijpt wat ik bedoel. Er zit niet één oud-eerste-elftalspeler in. Niet één! (...) Waar het mij vooral om gaat, is dat de verhoudingen binnen Ajax anders komen te liggen. Dat er mensen wakker liggen van mijn kritiek doet me daarom weinig."