Regering gaf 4,6 miljoen uit aan privétoestellen

De bewindslieden onder het laatste kabinet-Balkenende hebben de afgelopen vier jaar 4,6 miljoen euro uitgegeven aan het huren van privévliegtuigen. In totaal werd 182 keer een privétoestel gepakt. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond.

In augustus van dit jaar ontstond nog ophef toen bekend werd dat de voormalig minister van Tineke Huizinga (ChristenUnie) zich vanaf haar Italiaanse vakantieadres liet terugvliegen naar Nederland. De kosten voor het gebruik van het privévliegtuig bedroegen ruim elfduizend euro. Uiteindelijk besloot de toenmalige minister de kosten uit eigen zak te betalen.

Een belangrijke reden voor de hoge kostenpost van het vorige kabinet lijkt dat de reisplannen van bewindslieden slecht op elkaar worden afgestemd. Eigenlijk is het de afspraak dat ministeries het inzetten van een privétoestel regelen via de luchtvaartcoördinator van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat blijkt lang niet altijd te gebeuren. Daardoor kon het onder meer gebeuren dat in oktober vorig jaar voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en oud-minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) allebei met een privévliegtuig naar Luxemburg gingen.

Een andere regel is dat voor ministers alleen een privévliegtuig mag worden ingezet als het regeringstoestel bezet is en ook het ministerie van Defensie geen toestel paraat heeft. Als dit het geval is, dan moet de luchtvaartcoördinator van Verkeer en Waterstaat op de hoogte worden gebracht. RTL stelt echter dat vier ministeries al hun vliegtuigen zelf hebben geregeld. En zich dus blijkbaar niet aan de regels houden.

Verburg stapte opvallend vaak in een privévliegtuig. Ze staat met 25 vluchten op de tweede plaats. Op de eerste plaats staat voormalig minister van Buitenlandse Zaken en huidig vicepremier Maxime Verhagen (CDA). Verburg vloog onder meer op 5 oktober vorig jaar van Rotterdam naar Brussel, waar ze met andere landbouwministers sprak over melkprijzen. Dezelfde dag vloog ze door naar Groningen voor een bijeenkomst met de mosselsector. Verburg haalde de afspraak echter niet, waarna het overleg werd afgeblazen. De vlucht kostte zevenduizend euro. Het ministerie van Landbouw stelt dat er echter geen andere optie was.

Ministers lieten zich daarbij geregeld dicht bij hun woonplaats oppikken of afzetten. Zo liet oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zich op een terugvlucht afzetten op Maastricht Airport, waarna het toestel doorvloog naar de thuisbasis in Rotterdam. Een extra tussenstop kost 1500 euro.


Gerda Verburg vloog opvallend vaak met een privétoestel (Foto: Novum)