'Tientallen Europeanen in terreurtraining'

Tientallen moslimextremisten met Europese paspoorten volgen volgens bronnen bij Pakistaanse en westerse inlichtingendiensten terreurtraining in de tribale gebieden in het noordwesten van Pakistan. Al-Qaida zou zulke terroristen voor aanslagen in Europa willen inzetten, omdat zij makkelijk van het ene naar het andere land kunnen reizen.

De Amerikaanse en Britse regeringen hebben zondag reizigers in Europa gewaarschuwd op hun hoede te zijn. Amerikaanse en Europese veiligheidsexperts hebben zich bezorgd getoond dat extremisten in Pakistan aanslagen met machinepistolen en handgranaten beramen in Europese steden, naar het voorbeeld van de terreuractie in november 2008 in de Indiase stad Mumbai. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zit Osama bin Laden zelf achter de plannen.

Een hooggeplaatste functionaris van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI zei tegen het persbureau AP dat 'enkele tientallen' mensen met Europese paspoorten, veelal van Pakistaanse afkomst, zich onder de extremisten in de tribale gebieden ophouden. Andere buitenlanders zijn Tsjetsjenen, Oezbeken, Arabieren en Turken, onder wie een voormalige F-16 piloot van de Turkse luchtmacht. "Dit geeft aan dat sommigen hoogopgeleid zijn. Dat was voor ons erg verrassend, maar zij denken dat dit de zuivere (islamitische) ideologie is die zij zoeken."

De Britse afluisterdienst GCHQ schat dat er een stuk of twintig in Groot-Brittannië geboren militanten in het grensgebied zijn, vooral in Noord-Waziristan, dat de afgelopen maand door de Amerikaanse CIA flink met raketten afgevuurd door radiografisch bestuurde vliegtuigen is bestookt.

Vanuit het grensgebied is mobiel telefoonverkeer gevolgd naar plaatsen in Engeland, vooral de Midlands, waar veel Pakistaanse immigranten wonen. Met speciale software die stemprofielen maakt hebben Britse agenten bepaalde individuen kunnen identificeren en volgen, zegt een anonieme Britse regeringsmedewerker.

De Duitse federale recherche berichtte vorige week dat er 'concrete aanwijzingen' zijn dat ongeveer zeventig mensen vanuit Duitsland naar Pakistan of Afghanistan zijn gereisd om paramilitaire training te ondergaan. Ongeveer een derde van hen is inmiddels in Duitsland teruggekeerd.

De aanwezigheid in het grensgebied van moslimmilitanten met westerse banden is al jaren bekend. Faisal Shahzad, de Pakistaanse Amerikaan die 1 mei een mislukte poging deed een bom tot ontploffing te brengen op Times Square in New York, zegt dat de Pakistaanse Taliban hem hebben getraind.

Pakistaanse soldaten vonden vorig jaar een paspoort op naam van Said Bahaji, een lid van de Hamburgse cel die betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Bahaji zou Duitsland kort voor de aanslagen zijn ontvlucht. Ook is het paspoort aangetroffen van een Spaanse vrouw die gehuwd was met Amer Azizi, een Marokkaans Al-Qaidalid wiens naam met zowel de aanslagen van 11 september als die van 11 maart 2004 in Madrid in verband is gebracht.

De informatie over het jongste terreurplot zou voor een deel afkomstig zijn van een verdachte die is ondervraagd in de militaire gevangenis van Bagram, de belangrijkste Amerikaanse en NAVO-basis in Afghanistan. Het gaat om Ahmed Siddiqui, een Duitse staatsburger van Afghaanse afkomst, die in juli gevangen werd genomen.

Het plan zou aanslagen door verschillende groepjes gewapende mannen behelzen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze zouden op verschillende plaatsen tegelijk in een stad moeten toeslaan en zo veel mogelijk doden moeten maken voordat ze zelf gedood of gevangengenomen worden. Zulke tactieken werden al toegepast in Mumbai, maar ook in Kabul en andere Afghaanse steden.

De ontdekking van de plannen heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Noord-Waziristan. Het Pakistaanse leger voelt er tot nog toe weinig voor om daar orde op zaken te stellen. Sommigen in het leger en bij de inlichtingendiensten in Pakistan zeggen dat de opgevoerde Amerikaanse raketaanvallen en de recente helikopteraanvallen over de Pakistaanse grens bedoeld zijn om het Pakistaanse leger te dwingen tot actie over te gaan.