Blanke reageert slechter op maagzuurremmers

Een derde van de Nederlanders reageert onvoldoende op de standaard dosering voorgeschreven maagzuurremmers. Het gaat om blanke Nederlanders waarvan de opa en oma in Nederland geboren zijn. Door erfelijke variaties breekt hun lever de medicijnen te snel af en kan de remmer zijn werk niet doen. Bij deze patiënten zou de dosering verhoogd moeten worden. Nicole Hunfeld, in opleiding tot ziekenhuisapotheker, promoveert hier vrijdag op aan het Erasmus Medisch Centrum.

Maagzuurremmers worden in de lever omgezet in werkzame stoffen die het maagzuur tegengaan en zijn bedoeld voor patiënten met maagklachten zoals brandend maagzuur of een maagzweer. Hunfeld heeft nu bekeken hoe genetische verschillen effect hebben op de werkzaamheid van de maagzuurremmers. Ze deed onderzoek naar maagzuurremmers die in Nederland het meest worden voorgeschreven, de proton pomp remmers.

Het blijkt dat in de Nederlandse bevolking vooral DNA-varianten voorkomen die zorgen voor verminderde opname van het medicijn. Aziatische mensen reageren bijvoorbeeld veel beter op maagzuurremmers.

"Op basis van mijn onderzoek kom ik in ieder geval tot de conclusie dat de standaard dosering van maagzuurremmers niet bij alle patiënten werkt", laat Hunfeld weten. "Het is van belang dat patiënten zich daarvan bewust zijn, zodat zij contact opnemen met hun arts wanneer de maagzuurremmers onvoldoende werken. De behandelend arts kan eventueel een hogere dosering of een andere maagzuurremmer voorschrijven."

Haar advies is dat de dosering van hun maagzuurremmer wordt verhoogd. Een andere mogelijkheid zou zijn dat een arts een maagzuurremmer voorschrijft die wat minder gevoelig is voor deze erfelijke variaties.