Eurlings blij met nieuw geluidsstelsel Schiphol

Iedereen was het erover eens dat het oude geluidssysteem van Schiphol failliet was. Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) is dan ook blij dat er nu een goed alternatief ligt. Dat zei hij donderdag over het advies voor een nieuw geluidsstelsel voor de luchthaven.

De luchtvaartsector, lokale en regionale bestuurders, bewonersvertegenwoordigers en het rijk zijn het onder leiding van oud-minister Hans Alders eens geworden over het starten van een experiment voor het nieuwe geluidsstelsel. Het huidige stelsel werd eerder door de Tweede Kamer failliet verklaard vanwege de te grote complexiteit.

Bij het nieuwe stelsel wordt voor elke start en landing de minst overlastgevende start- of landingsbaan gebruikt als de veiligheid en het weer het toelaten. De proef moet 1 november starten en duurt twee jaar. Als het nieuwe stelsel een succes is, kan Schiphol verder groeien.

Volgens Eurlings kent het bestaande systeem 'perverse effecten waardoor er soms meer mensen in de herrie zitten dan nodig is'. "Ik ben blij dat er nu een goed alternatief ligt waar omwonenden, de sector en de bestuurders het over eens zijn."

Het nieuwe stelsel doet recht aan de belangen van iedereen, zegt de minister. "In het overleg hebben de partijen alle stukjes van een ingewikkelde puzzel op hun plaats gekregen. Een fantastisch resultaat waarmee we nu zorgvuldig verder gaan''.

Eurlings stuurt het advies naar de Tweede Kamer. "Als het aan mij ligt gaan we vanaf 1 november met dit nieuwe stelsel experimenteren." In de tussentijd blijft het oude systeem overigens als achtervang bestaan. "We blijven de effecten zorgvuldig monitoren. The proof of the pudding is in the eating."