Nieuwkomer weet niet wat hij belooft

De meeste nieuwkomers hebben geen idee wat ze beloven als ze bij de naturalisatieceremonie de verklaring van verbondenheid afleggen. Dat concludeert het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum uit een klein onderzoek.

Voor het onderzoek werden veertig immigranten geïnterviewd voor en na hun naturalisatieceremonie, die gemeenten sinds 1 januari 2006 verplicht zijn te organiseren. Door het kleine aantal ondervraagden kunnen geen landelijke conclusies worden getrokken, maar het is wel een indicatie.

De niet-religieuze verklaring luidt: "Ik verklaar dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en beloof de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen. Dat verklaar en beloof ik."

De verklaring wordt afgelegd bij de naturalisatieceremonie, waarbij een vreemdeling het Nederlanderschap krijgt. De ceremonie is ingevoerd om de nieuwkomers zich meer met Nederland verbonden te laten voelen. Met het uitspreken van de verklaring erkent de nieuwkomer dat de wetten in Nederland ook voor hem gelden. Ook erkent hij de democratie, de rechterlijke onafhankelijkheid en de scheiding van staat en kerk.

Sommige respondenten hadden volgens de onderzoekers moeite met het afleggen van de verklaring door de slechte beheersing van de Nederlandse taal. Anderen begrepen het niet doordat het afleggen van de verklaring 'rommelig' verliep.

Over de ceremonie zelf is de meerderheid positief, maar vooral hoger opgeleiden klagen soms dat de burgemeester of de gemeenteambtenaren de ceremonie haastig en ongeïnteresseerd uitvoeren.

Al met al hebben de nieuwkomers zeker waardering voor de ceremonie, maar het zorgt er volgens de onderzoekers niet voor dat de nieuwkomers zich anders gaan gedragen.