'Pepperspray voor handhavers in Amsterdams ov'

Gemeentelijke handhavers en agenten die worden ingezet in het openbaar vervoer in Amsterdam moeten worden uitgerust met pepperspray. Dat vindt de VVD. Ook moeten mensen die vaak overlast plegen een permanent reisverbod voor het openbaar vervoer krijgen, moeten burgers via Twitter en sms vandalisme, overlast en geweld in het ov kunnen melden en moet preventief fouilleren in het ov mogelijk worden.

Fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD Robert Flos hoopt dat met onder meer deze maatregelen de hoofdstad het veiligste stedelijke openbaar vervoer van Nederland krijgt. Hij komt met de maatregelen, nadat maandag bekend werd dat een 26-jarige Amsterdammer vorige week meerdere malen is gestoken in een tram.

Het slachtoffer werd belaagd door een groep van zeven of acht mensen nadat hij twee medepassagiers had aangesproken die op de vloer van de tram hadden gespuugd. Flos noemt het een 'vreselijk incident', dat laat zien dat het met de veiligheid in het ov in Amsterdam 'nog lang niet goed genoeg gaat'.

De fractievoorzitter hoopt onder meer dat gemeentelijke handhavers en ov-agenten, die samen in het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer zitten, met pepperspray agressieve klanten 'die bijvoorbeeld onder invloed van drank en drugs zijn' tot bedaren kunnen brengen. De VVD'er heeft zijn plannen onder meer bij het Rotterdamse ov afgekeken.